Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Mi okozza a magas koleszterinszintet?
A koleszterinszintet a legtöbb esetben a telített zsírsavak túlzott bevitele emeli, ezek koleszterinszint-növelő hatása mintegy kétszerese az élelmi koleszterinének.
Mennyi zsírt fogyaszthatunk?
Élelmi koleszterinből naponta legfeljebb 300 mg az ajánlott mennyiség, azonban szív- és érrendszeri megbetegedés esetén a megengedett határérték 200 mg.
Melyek a telített zsírsavak?
A telített zsírsavak jellemzően az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, mint a:
- zsírosabb húsrészek,
- halak,
- felvágottak,
- belsőségek,
- tojás,
- tej,
- tejtermékek,
- vaj,
- szalonna,
- vajas kekszek,
- sütemények,
- szószok,
- krémek,
- pástétomok.
Mit érdemes fogyasztani?
Fogyasszunk bőr nélküli szárnyast illetve vadhúst, amely kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a sertés- és marhahús, illetve a belsőségek.
Mire figyeljünk még?
Koleszterinszintünkre a telített zsírsavak bevitelének mérséklésén túl, a rostbevitel emelése is kedvező hatást gyakorol. Ezeket a jótékony rostokat jelentős mennyiségben tartalmazzák az alábbiak:
- alma,
- birsalma,
- sárgarépa,
- zabpehely,
- zabkorpa
Kerüljük a dohányzást, a stresszt és a mozgásszegény életmódot, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.